زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
 

استکبار بنی‌اسرائیل (قرآن)





یکی از مصادیق مستکبران، بنی‌اسرائیل هستند.در این مقاله آیات مرتبط با استکبار بنی‌اسرائیل معرفی می‌شوند.


۱ - استکبار بنی اسرائیل ایله



استکبار و سركشى بنى‌اسرائيل ساكن ایله، در برابر نهى الهى:
ومن قوم موسی... • وسـلهم عن القریة التی کانت حاضرة البحر اذ یعدون فی السبت اذ تاتیهم حیتانهم یوم سبتهم شرعا ویوم لایسبتون لاتاتیهم... • فلما عتوا عن ما نهوا عنه قلنا لهم کونوا قردة خـسـین.
منظور از «القریة» آبادی ایله است و «عتو» به معنای استکبار آمده است.
و از قوم موسی، گروهی هستند• و از آنها درباره (سرگذشت) شهری که در ساحل دریا بود بپرس! زمانی که آنها در روزهای شنبه، تجاوز (و نافرمانی) خدا می‌کردند همان هنگام که ماهیانشان، روز شنبه (که روز تعطیل و استراحت و عبادت بود، بر سطح آب،) آشکار می‌شدند اما در غیر روز شنبه، به سراغ آنها نمی‌آمدند این چنین آنها را به چیزی آزمایش کردیم که نافرمانی می‌کردند! • (آری،) هنگامی که در برابر آنچه از آن نهی شده بودند سرکشی کردند، به آنها گفتیم: «به شکل میمونهایی طردشده در آیید! »
در این آیات صحنه دیگری از تاریخ پرماجرای بنی اسرائیل، که مربوط به جمعی از آنها است که در ساحل دریایی زندگی می‌کردند، آمده است، منتها روی سخن در آن به پیامبر اسلام ص است، و به او می‌گوید که از یهود معاصر خویش درباره این جمعیت سؤال کند یعنی این خاطره را به وسیله سؤال در ذهن آنان مجسم ساز، تا از آن پند گیرند، و از سرکشی و کیفری که در انتظار سرکشان است بپرهیزند.
این سرگذشت، چنان که در روایات اسلامی به آن اشاره شده مربوط به جمعی از بنی اسرائیل است که در ساحل یکی از دریاها (ظاهرا دریای احمر بوده که در کنار سرزمین فلسطین قرار دارد) در بندری بنام" ایله" (که امروز بنام بندر ایلات معروف می‌باشد) زندگی می‌کردند و از طرف خداوند به عنوان آزمایش و امتحان دستوری به آنها داده شد و آن اینکه صید ماهی را در آن روز تعطیل کنند اما آنها با آن دستور مخالفت کردند و گرفتار مجازات دردناکی شدند که شرح آن را در این آیات می‌خوانیم.

۲ - استکبار در برابر پیامبران الهی



استكبار بنى‌اسرائيل در مقابل پیامبران الهی، در طول تاریخ:
واذ اخذنا میثـق بنی اسرءیل... • ولقد ءاتینا موسی الکتـب وقفینا من بعده بالرسل وءاتینا عیسی ابن مریم البینـت وایدنـه بروح القدس افکلما جاءکم رسول بما لاتهوی انفسکم استکبرتم ففریقا کذبتم وفریقا تقتلون. و (به یاد آورید) زمانی را که از بنی اسرائیل پیمان• ما به موسی کتاب (تورات) دادیم و بعد از او، پیامبرانی پشت سر هم فرستادیم و به عیسی بن مریم دلایل روشن دادیم و او را به وسیله روح القدس تایید کردیم. آیا چنین نیست که هر زمان، پیامبری چیزی بر خلاف هوای نفس شما آورد، در برابر او تکبر کردید (و از ایمان آوردن به او خودداری نمودید) پس عده‌ای را تکذیب کرده، و جمعی را به قتل رساندید؟!
خطاب متوجه یهود است گویا میفرماید‌ای یهود بنی اسرائیل هر زمان پیامبری از پیامبران من از جانب خدا اموری که بر خلاف میل و خواهش بود آورد سرپیچی کرده و خویشتن را بزرگ و از پیروی گفتارش امتناع ورزیدید.
ففریقا کذبتم و فریقا تقتلون... - پس گروهی را تکذیب و عده‌ای را بقتل میرسانید.
گروهی را که نتوانستید بقتل برسانید مانند عیسی و محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم تکذیب نمودید و برخی را مانند یحیی و زکریا کشتید.
و ظاهر خطاب و اگر چه بصورت تقریر است لیکن در معنی مقصود خبر و حکایت است و سبب اینکه این عمل بآنان نسبت داده شد در حالی که آنان مباشرت نداشتند همانا خشنودی و رضایت آنان است نسبت باعمال گذشتگان و از اینرو مانعی ندارد که فعل بآنها اضافه داده شود با اینکه مباشر آن پیشینیان بودند

۳ - استکبار اشراف بنی اسرائیل



روحیه استکبار، در اشراف و بزرگان بنی اسرائیل عصر اشموئیل علیه‌السّلام:
الم تر الی الملا من بنی اسرءیل من بعد موسی... • وقال لهم نبیهم ان الله قد بعث لکم طالوت ملکا قالوا انی یکون له الملک علینا ونحن احق بالملک منه ولم یؤت سعة من المال.. آیا مشاهده نکردی جمعی از بنی اسرائیل را بعد از موسی، که به پیامبر خود گفتند: • و پیامبرشان به آنها گفت: «خداوند (طالوت) را برای زمامداری شما مبعوث (و انتخاب) کرده است.» گفتند: «چگونه او بر ما حکومت کند، با اینکه ما از او شایسته تریم، و او ثروت زیادی ندارد؟! » گفت: «خدا او را بر شما برگزیده، و او را در علم و (قدرت) جسم، وسعت بخشیده است. خداوند، ملکش را به هر کس بخواهد، می‌بخشد و احسان خداوند، وسیع است و (از لیاقت افراد برای منصب‌ها) آگاه است.»
مطابق این آیه انتخاب طالوت به عنوان زمامداری و فرماندهی لشکر بنی اسرائیل از سوی خدا بوده و شاید جمله" قد بعث" (برانگیخت) اشاره به همان چیزی باشد که در شرح این داستان گذشت که حوادث غیر منتظره‌ای طالوت را به شهر آن پیامبر علیه‌السلام و مجلس او کشانید، و این انتخاب الهی صورت گرفت، ضمنا از تعبیر" ملکا" چنین بر می‌آید که طالوت، تنها فرمانده لشکر نبود بلکه زمامدار کشور هم بود .
از اینجا مخالفت شروع شد، گروهی گفتند: " چگونه او بر ما حکومت داشته باشد با اینکه ما از او شایسته تریم، و او ثروت زیادی ندارد" (قالوا انی یکون له الملک علینا و نحن احق بالملک منه و لم یؤت سعة من المال).
این نخستین اعتراض و پیمان شکنی بود که بنی اسرائیل در برابر آن پیامبر ع کردند، و با اینکه او تصریح کرده بود انتخاب طالوت از طرف خدا است آنها در واقع به انتخاب خداوند اعتراض کردند که ما از او سزاوارتریم زیرا دارای دو شرط لازم برای زمامداری هستیم، نسب عالی و ثروت فراوان و همان طور که قبلا در شرح داستان آمده طالوت جوانی از یک قبیله گمنام بنی اسرائیل و از نظر مالی یک کشاورز ساده بود.

۴ - آثار استکبار بنی اسرائیل



روحیه سرکشی و استکبار بنی اسرائیل پی آمدهای منفی و ناگواری در پی داشت.

۴.۱ - تکذیب انبیا


استكبار بنى‌اسرائيل، باعث روى آوردن به تکذیب پیامبران الهی:
واذ اخذنا میثـق بنی اسرءیل... • ولقد ءاتینا موسی الکتـب وقفینا من بعده بالرسل وءاتینا عیسی ابن مریم البینـت وایدنـه بروح القدس افکلما جاءکم رسول بما لاتهوی انفسکم استکبرتم ففریقا کذبتم.. و (به یاد آورید) زمانی را که از بنی اسرائیل پیمان• ما به موسی کتاب (تورات) دادیم و بعد از او، پیامبرانی پشت سر هم فرستادیم و به عیسی بن مریم دلایل روشن دادیم و او را به وسیله روح القدس تایید کردیم. آیا چنین نیست که هر زمان، پیامبری چیزی بر خلاف هوای نفس شما آورد، در برابر او تکبر کردید (و از ایمان آوردن به او خودداری نمودید) پس عده‌ای را تکذیب کرده،

۴.۲ - قتل انبیا


روحيّه استكبارى در بنى‌اسرائيل، زمينه‌ساز کشتن انبیای الهی:
واذ اخذنا میثـق بنی اسرءیل... • ولقد ءاتینا موسی الکتـب وقفینا من بعده بالرسل وءاتینا عیسی ابن مریم البینـت وایدنـه بروح القدس افکلما جاءکم رسول بما لاتهوی انفسکم استکبرتم... وفریقا تقتلون. در برابر او تکبر کردید (و از ایمان آوردن به او خودداری نمودید) پس عده‌ای را تکذیب کرده، و جمعی را به قتل رساندید؟!

۴.۳ - مسخ


استكبار و سركشى بنى‌اسرائيل (ساكن ايله) در برابر نهى الهى، علّت مسخ شدن آنان:
وسـلهم عن القریة التی کانت حاضرة البحر اذ یعدون فی السبت اذ تاتیهم حیتانهم یوم سبتهم شرعا ویوم لایسبتون لاتاتیهم... • فلما عتوا عن ما نهوا عنه قلنا لهم کونوا قردة خـسـین. (آری،) و از آنها درباره (سرگذشت) شهری که در ساحل دریا بود بپرس! زمانی که آنها در روزهای شنبه، تجاوز (و نافرمانی) خدا می‌کردند همان هنگام که ماهیانشان، روز شنبه (که روز تعطیل و استراحت و عبادت بود، بر سطح آب،) آشکار می‌شدند اما در غیر روز شنبه، به سراغ آنها نمی‌آمدند این چنین آنها را به چیزی آزمایش کردیم که نافرمانی می‌کردند• هنگامی که در برابر آنچه از آن نهی شده بودند سرکشی کردند، به آنها گفتیم: «به شکل میمونهایی طردشده در آیید! »

۵ - پانویس


 
۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۹.    
۲. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۳.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۶.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۴، ص۷۵۶.    
۵. فراهیدی، خلیل بن احمد، ترتیب العین، ج۲، ص۲۲۶، «عتو»     .
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۴۹۲.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۸۳.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۸۷.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۲۹۶.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۲۴۶.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۲۴۷.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۲۷۸.    
۱۳. بقره/سوره۲، آیه۸۳.    
۱۴. بقره/سوره۲، آیه۸۷.    
۱۵. بقره/سوره۲، آیه۸۳.    
۱۶. بقره/سوره۲، آیه۸۷.    
۱۷. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۳.    
۱۸. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۶.    


۶ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۳۰۲، برگرفته از مقاله «استکبار بنی‌اسرائیل».    


رده‌های این صفحه : استکبار | بنی اسرائیل | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.